A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський дитячо-юнацький клуб фізичної підготовки
Жашківської міської ради Черкаської області

ПРАВИЛА ПРОВЕДЕННЯ ЗМАГАНЬ З ДЗЮДО

Дата: 27.05.2020 10:41
Кількість переглядів: 842

                           ПРАВИЛА ЗМАГАНЬ

 

Традиційні правила дзюдо продумані таким чином, щоб забезпечити гідний етикет і запобігти травмам. Деякі сучасні нововведення мотивовані бажанням зробити спорт цікавішим для глядачів.

 

Сутичка розпочинається та продовжується, в разі тимчасової зупинки, командою рефері: "Хаджіме!" (яп. хазіме?, букв. «Починайте!»)

Тимчасова зупинка сутички відбувається після команди рефері: "Мате!" (яп. мате?, букв. «Чекайте!»)

Закінчення сутички рефері оголошує командою: "Соре маде!" (яп. соре? маде?, «Час вийшов!»)

Під час змагальної сутички дзюдока може бути покараний за пасивність або за використання заборонених прийомів. Сутичка може бути припинена, якщо супротивники вийшли за межі татамі. Якщо рефері на татамі та судді повинні щось обговорити впродовж боротьби лежачи, рефері подає команду соно-мама (як є), і обидва дзоюдока повинні зупинитися в тому положенні, в якому перебувають. Завершивши обговорення, суддя подає команду йосі, і сутичка продовжується.

Усі оцінки та покарання присуджуються рефері на татамі. Судді можуть прийняти рішення змінити оцінку чи покарання.

 

Вагові категорії

Станом на 2010 рік у дзюдо є сім вагових категорій:

Чоловіки

До 60 кг

60–66 кг

66–73 кг

73–81 кг

81–90 кг

90–100 кг

Понад 100 кг

Жінки

До 48 кг

48–52 кг

52–57 кг

57–63 кг

63–70 кг

70–78 кг

Понад 78 кг

 

Нарахування очок

Рефері підіймає руку, щоб сигналізувати перемогу іппон

Мета сутички в дзюдо — кинути супротивника на татамі на спину; притиснути його до татамі спиною вниз; або змусити його визнати свою поразку внаслідок задушення або больового прийому.

У дзюдо існує три ступені оцінки: іппон (яп. ?? іппон, букв. «одно повне очко»), ваза-арі (яп. ??? ваза арі, букв. «половина техніки») та юко (яп. ?? ю:ко:, букв. «ефективний»). Іппон приносить чисту перемогу. Іппон присуджується за (а) кидок, при якому супротивник падає на спину, проведенний технічно правильно й із силою; (b) за утримання супротивника на татамі протягом певного часу (двадцять п'ять секунд); (c) коли супротивник визнає поразку, внаслідок проведення больового прийому. Ваза-арі присуджується при кидку, недостатньому за силою й контролем, щоб його можна було оцінити як іппон, та за утримання понад двадцять секунд. Ваза-арі - половина перемоги. Два ваза-арі дають разом одне очко, необхідне для перемоги. У цьму випадку рефері проголошує:"Ваза-арі-авасете-іппон" (яп. ????????? ваза арі авасете іппон, букв. «поєдную ваза-арі і присуджую іппон).

Юко - найнижчий ступінь оцінки й враховується тільки при нічиї. Накопиченням юко неможливо перемогти одне ваза-арі, але ваза-арі та юко перемагають ваза-арі без юко. Юко дають за п'ятнадцятисекундне утримання. Юко можна також отримати за кидок, недостатній за якістю для отримання оцінок ваза-арі або іппон. Так звані «вмілі повалення» дозволені, але очок не приносять. Раніше вони давали четверту оцінку, що називалася кока, але у 2009 її відмінили. Кока була ще слабшою оцінкою, ніж юко. Як і юко, кока використовувалася лише у випадку нічиєї - тоді коли обидва супротивники мали однакову кількість ваза-арі та юко. Одна оцінка юко перемагала будь-яку кількість оцінок кока.

Якщо в кінці сутички результати супротивників однакові - призначається додаткова зустріч "Голден Скор" ("Золота оцінка"). Тривалість додаткової зустрічі для юніорів і дорослих становить 3 хвилини або доти, доки один із дзюдока не проведе технічну дію, що заслуговує на оцінку. Якщо в додатковий час переможець все ще не визначений, його визначає Хантей - більшість при голосуванні суддів: одного судді на татамі та двох кутових суддів.

Покарання

Перше покарання шідо - попередження. Воно лише відображається на табло. Друге шідо означає надання оцінки юко для супротивника. Третє шідо - покарання, яке приносить супротивнику ваза-арі. За четверте покарання оголошується хансоку маке - це іппон для супротивника. При хансоку маке сутичка негайно припиняється.

Хансоку маке може бути надане зразу ж, при серйозних порушеннях правил. У цьому випадку дзюдока, що отримав хансоку маке дискПоказ рахунку

 

Табло для дзюдо

Табло в дзюдо показує число іппон, ваза-арі та юко для кожного дзюдока. Раніше показувалися також оцінки кока.

Зазвичай табло показують також число покарань для кожного із дзюдока, іноді, також, число разів, коли супротивникам надавалася медична допомога. Кожен із дзюдока може отримати медичну допомогу двічі за сутичку, не виходячи за межі татамі.

Крім того на табло висвітлюється час сутички та час утримання.

Зміни в правилах

Правила дзюдо постійно змінюються, здебільшого для забезпечення безпеки спортсменів. Різні правила можуть застосовуватися для різних вікових категорій дзюдока, в залежності від їхнього досвіду й рівня майстерності. У різних країнах, клубах та на різних змаганнях правила можуть дещо відрізнятися, наприклад, на Олімпіадах, міжнародних змаганнях і національних змаганнях.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора