A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський дитячо-юнацький клуб фізичної підготовки
Жашківської міської ради Черкаської області

ПАНКРАТІОН

Дата: 26.06.2020 14:58
Кількість переглядів: 983

 

 

 

 

 

Навчальна програма з позашкільної освіти

фізкультурно-спортивного напряму

 «ПАНКРАТІОН»

 

3 роки навчання

 

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА  ЗАПИСКА

 

    Панкратіон - один  з захоплюючих і найпопулярніших видів спорту  серед молодого покоління. Це дуже древній  вид спорту, який служив головним засобом  фізичного виховання молоді. В  боротьбі загартували тіло і силу духу древні спартанці. Тепер вільна боротьба є спортивною формою єдиноборства, при якому дії спортсменів обмежені офіційними правилами змагань і контролюються суддями. При цьому  борці  змагаються не тільки в силі і  витривалості, спритності й  швидкості дій,  в хитрості і кмітливості, в прояві вольових і моральних якостей, але й прагнуть перемогти один одного до закінчення  установленого правилами змагань терміну сутички. Спорт є органічною частиною  фізичної культури і особливою сферою виявлення  та уніфікованого порівняння досягнень людей у певних видах фізичних вправ, технічної, інтелектуальної та  іншої діяльності.

         Основним завданням фізичної культури та спорту є підвищення рівня здоровя, фізичного та духовного розвитку населення, а також утвердження міжнародного авторитету України у світовому співтоваристві. Фізичною культурою і спортом мають право займатися всі громадяни, незалежно від походження, соціального і майнового стану, раси, статі, освіти, віросповідання, місця проживання.

     Панкратіон – це не тільки фізичне виховання і практичні навички самозахисту, не тільки бажання зробити спортивну  кар’єру, а й постійна праця над самим собою, безперервна самопідготовка і самовдосконалення, розвиток сили волі, сміливості, володіння собою, витримки і самодисципліни.

      Навчальна програма  реалізується в секції «Панкратіон» та спрямована на вихованців віком  від 7 до 18 років і передбачає  навчання у групах трьох рівнів: початкового, основного, вищого. Основна увага звертається  на практичні заняття, тобто загальнорозвиваючі вправи,  спеціальні вправи, тренувальні поєдинки, самопідготовку, участь у  змаганнях, турнірах. Тренування у  секції вільної боротьби включають в себе психологічну і фізичну підготовки дитини.

      Мета програми – формування практичних навичок  боротьби; фізичний розвиток дітей; виховання морально-вольових і психологічних якостей особистості; пропагування  здорового способу життя.

Основні завдання:

  • сприяти розвитку фізично розвинуту особистість;
  • навчити оволодівати  технікою вільної боротьби;
  • навчити тактики ведення боротьби;
  • розвивати швидкість реакції, мислення, силу, витривалість тіла, спритність, спостережливість та передбачливість;
  • дисциплінувати  мислення;
  • переборювати страх і сумніви;
  • максимально використовувати свої сили, можливості;
  • радіти досягненому;
  • загартовувати свій характер та вміти постояти за себе.

     У Панкратіоні можуть досягти успіху діти різної тілобудови - ріст і вага вирішального  значення не мають. Тут кожен удосконалюється у своїй ваговій  категорії, тренується з рівними собі по силі.

          У секції «Панкратіон» діти набувають  таких компетентностей:

  • пізнавальної, що забезпечує ознайомлення  дітей  із поняттями і  знаннями з даного виду  спорту, а саме технікою вільної боротьби, мистецтвом  захисту  й  наступу, тактики ведення бою.
  • практичної, що сприяє оволодінню  практичними навичками  прийомів  вільної боротьби, найпростіших індивідуальних тактичних дій, формуванню рухових навичок.
  • соціальної, що сприяє  формуванню ціннісного ставлення  дітей до себе, до  власного здоров’я.

Навчальна програма  передбачає  3  роки навчання.

         Початковий рівень навчання – 144 години на рік, 4  години на тиждень.

         Основний рівень навчання – 216 годин на рік, 6 годин на тиждень.      

         Вищий  рівень навчання – 288 годин на рік, 8 годин на  тиждень.

Форми організації занять: тематичні заняття, комплексні заняття, підсумкові заняття та  спортивно-оздоровчі заходи.

 Головним принципом побудови заняття є дотримання вимог  індивідуального підходу, добору ефективних засобів і методів навчання (ігрові, тренувальні, змагальні).

У групах початкового рівня навчання у дітей формуються  передумови для оволодіння  техніко-тактичними діями і досягнення  належної спеціальної фізичної підготовки.

  У групах основного рівня змістом  навчання є засвоєння технічних прийомів вільної боротьби, формування рухових навичок, самовдосконалення у фізичній  підготовці.

  Заняття у групах вищого рівня  навчання характеризуються подальшим закріпленням техніко-тактичних прийомів та детальнішим вдосконаленням рухів, формування здатності комплексно і ефективно застосовувати вивчені прийоми, контр прийоми, стійки під час  поєдинків.

 Програма орієнтовна. Керівник  секції залежно від інтересів дітей, рівня  їх фізичної підготовки, індивідуальних та вікових особливостей, психологічних можливостей може змінювати або розширювати матеріал кожного розділу.

 

 

 

 

 

 

 

ПОЧАТКОВИЙ  РІВЕНЬ  НАВЧАННЯ

НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

 

 

№/п

ТЕМА

КІЛЬКІСТЬ ГОДИН

 

Теорія

Практика

Усього

1.

Вступ.

3

3

6

2.

Загальна  характеристика  панкратіону.

3

3

6

3.

Спортивне тренування.

3

7

10

4.

Загально розвиваючі  вправи

-

16

16

5.

Спеціальні  вправи.

-

22

22

6.

Техніка  панкратіону

4

8

12

7.

Тактика  боротьби

4

8

12

8.

Тактично-технічна  підготовка.

2

16

18

9.

Навчальні  поєдинки.

-

16

16

10.

Рухливі  вправи.

-

10

10

11.

Виховні  заходи.

4

6

10

12.

Підсумкові  заняття.

-

6

6

 

РАЗОМ:

20

124

144


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора